Özzet

Bir geek zihninin özeti

Escapist – Gizli Deney – Kaçış Oyunu İncelemesi

| 1 yorum

Escapist’teki “Kayan Yıldız Üçlemesi”nin ikinci oyunu olan Gizli Deney, benim de oynadığım ikinci kaçış oyunuydu. İlk oyunumuzda (Geçmişin İzinde) alan beş kişiye dar geldiği için bu kez daha küçük bir takımla oynamaya karar verdik. Yine deneyimsiz ve bu kez üç kişilik bir takım…

Escapist ve Kayan Yıldız Üçlemesi ile ilgili genel bilgiler için öncelikle Şirket incelememi okumanızı öneririm. Gizli Deney için de aynı şeyler geçerli.

Oyunumuzun öyküsü şöyle:

FBI ajanı Carl, kardeşinin çalıştığı ofiste bulduğu giriş kartıyla gizli bir yol keşfeder. Bu yol bir laboratuvara çıkmaktadır. Gizli bir deneyin yapıldığı bu laboratuvarda, gerçeküstü elementlerle karşılaşan Carl ve ekibi; Brook’u kurtarmak için sırlarla dolu bu laboratuvarda zaman tünelini açabilecekler mi?

Dekorasyon ve mekân

Tahmin edebileceğiniz üzere oyun bir laboratuvar ortamında geçiyor. Gizli Deney, bugüne dek gördüğümüz en sade dekorasyona sahip olan oyun. Rakam vermeyelim ama oyundaki dekoratif öğe sayısı yok denecek kadar az. Göreceğiniz hemen hemen her şeyin oyunda bir yer var. İki odadan oluşan oyuna bembeyaz bir laboratuvarda başlıyor, daha kasvetli olan ikinci odaya sürprizli ve keyifli diyebileceğimiz bir şekilde geçiyorsunuz.

Oyun alanı çok büyük olmadığı için beş kişilik ekiplere dar gelebilir. Biz üç kişinin ideal olduğunu düşündük ama dört kişiyle de rahat oynanabilir.

1504gizli-deney-takim

Takım: Seren, Burcu, Selim

Bulmacalar

Bu oyunda asma kilit yok! Gözlem beceresine ve aritmetiğe dayalı bulmacalar, özgün mekanizmalar göreceksiniz. Bulmaca sayısı çok fazla değil (10 civarında) ama her birini çözmesi keyifli. Bazı bulmacalar takım çalışmasını mecbur kılıyor. Oyun laboratuvarda geçiyor ama kimya dersiniz zayıftı diye çekinmeyin hemen. Tamam, oyunda bir periyodik tablo var ama takımımızdaki görsel yönetmen Burcu’nun bulmacalara katkısı daha fazla oldu. Zaten kimya laboratuvarında deney yapar gibi başladığınız oyundaki asıl amacınız zaman tüneli açmak! Gerçi o iş fizik laboratuvarında olur diye tahmin etmiştim ben ama, neyse…

Bulmacaların bir kısmı fiziksel olarak çözüme kavuşuyor ki bunların yarattığı tatmin duygusu, birçok kaçış oyununda bulmaca çözünce aldıklarımızdan daha fazlaydı. Birinci odadan çıkarken hepimiz sırıtıyorduk.

Oyundaki dosyalar yardımıyla Kayan Yıldız Üçlemesi’ni oluşturan asıl öykünün bir kısmını daha çözüyorsunuz. Neyse ki okunacak şeyler Şirket’teki kadar fazla değil, yani hepsini okuyabilirsiniz.

Değerlendirme

Bulmacaların zorluk düzeyi çok yüksek değil ama özellikle acemi takımlar bazen nasıl ilerleyeceğini kestiremeyebilir. Bu süreklilik sorununu Kayan Yıldız Üçlemesi’nin diğer oyunlarında da gözlemlemiştik ve “kurgu” puanımıza yansıtıyoruz. O yüzden gerektiğinde üç ipucu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyin deriz. Biz o sıralar acemi bir takım olduğumuz için bir 59 dakikada çıkmayı başarabildik. (Aslında 56 ama oyundaki bulmacalardan biri, hata yaptığınızda süre kaybetmenize yol açıyor.) Deneyimli bir ekip çok daha kısa sürede rahatlıkla çıkabilir. Öte yandan, ipucu alırken, Escapist‘teki ilk oyunumuzda yaşadığımız yanlış yönlendirilme sorununu yine yaşadık ve yine “Siz daha o bulmacayı çözmemiş miydiniz?” sorusuyla karşılaştık.

Gizli Deney’i deneyimli olmayan takımlar rahatlıkla oynayabilir. Bolca anahtar bulup asma kilit açmayı gerektiren, bol bulmacalı oyunları da seviyoruz ama bu onlardan biri değil. Daha eğlenceli, daha fiziksel bulmacaları olan bir oyun sizi bekliyor.

Ufak bir hatırlatma: Escapist’in yenilenen web sitesindeki tanıtım fotoğraflarında sedye, bolca kan ve ameliyat aletleri kullanılmış. Bunlar sizi yanıltmasın çünkü -biz oynadıktan sonra değişiklik yapılmadıysa- oyunda yoklar. Gizli Deney herhangi bir korku öğesi de içermiyor.

Burası oyuna başladığınız oda ama oyunda ameliyatla ilgili şeyler oyunda yok.

Burası oyuna başladığınız oda ama ameliyatla ilgili şeyler aslında oyunda yok.

Puanlama

  • Zorluk: 4/10
  • Mekân ve dekorasyon: 3/10
  • Kurgu: 5/10
  • Bulmaca kalitesi ve özgünlük: 5/10
  • İdeal kişi sayısı: 3-4
  • Bizim kaçış süremiz: 59 dakika
  • Oynama tarihi: 15 Nisan 2015

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

1 yorum

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.