Özzet

Bir geek zihninin özeti

TescapeR – Kaçış Oyunu İncelemesi

| 0 yorum

TescapeR (Piri Reis’in Kayıp Hazinesi), ekibimizin kaçış oyunları konusunda en deneyimli üyesi Doruk’un daha önce oynadığı ve en sevdiği oyunlardan biriydi. Daha önce oynadığımız oyunlar nispeten küçük mekânlarda geçtiği için Douruk’un ısrarına rağmen beş kişiyle oynama konusunda kararsızdık. O ana kadarki deneyimle göre çok kişiyle çalışmak dikkat dağıtıcı oluyor, bazen de oyun alanları beş kişi için fazla küçük oluyordu. Sonuç olarak dört kişiyi topladık ve rezervasyonumuzu yaptırdık.

Dekorasyon ve mekân

TescapeR, Beyoğlu’nda bir apartman dairesini mesken tutmuş. Dairenin neredeyse tamamının kullanıldığı, beş odadan oluşan, büyük bir oyun bu. Oyunda biraz ilerledikten sonra oyun alanının gerçekten de beş kişi için yeterli olduğunu anlıyoruz. Hatta altı kişilik gruplar da kabul ediliyor ama benim önerim beşi aşmamak yönünde.

Dairenin her odası bir arkeolog-denizcinin evini yansıtacak şekilde dekore edilmiş. Odalar ferah ve düzenli, eşyalar temiz. Oyunla ilgisi olmayan eşyalar odalara yığılmamış ama dekorasyon gereğinden fazla sade de değil, tam kararında.

Daireye adım attığınızda game master’ınız sizi hoparlörle karşılıyor, kısa bir bilgilendirmenin ardından sayacı başlatıyor. Yüz yüze bir görüşme olmuyor ve oyuna antrede başlıyorsunuz. Bu bölümde, oyuna başlamadan önce (ve oyun sırasında) kullanabileceğiniz bir tuvalet de var.

Takım: Selim (PCnet), Mahmut (CHIP), Ercan (CHIP Online), Ercan'ın kardeşi

Takım: Selim (PCnet), Mahmut (CHIP), Ercan (CHIP Online), Ercan’ın kardeşi

Bulmacalar

TescapeR’da çok zor olmayan çok sayıda bulmaca kullanma yoluna gidilmiş. Böylece, aşırı zorlanmadan bulmacaları çözüp odadan odaya koştururken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Oyun çoğu zaman akıcı bir şekilde ilerliyor. Biz yalnızca iki bulmacanın çözüm yöntemini bulmakta biraz zorlandık. Bulmacalar genellikle şifre veya anahtar bulup kilit açmayla sonlanıyor. Görsel bulmacaların ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz ama birkaç sayısal bulmaca da var. Bulmaca sayısı fazla olunca hepsinin birbirinden özgün olmasını beklememek gerek tabii: TescapeR’da tahminimizce deneyimli oyuncuların nasıl çözüleceğini hızlıca anlayacağı klasik bulmacalar da var, özgün düşünmeyi gerektiren birkaç bulmaca da.

TescapeR’da size tanınan belli bir ipucu sayısı yok. Oyun akıcı bir şekilde ilerlemek üzere kurgulandığı için, game master bir yerde takıldığınızı ve fazla vakit harcadığınızı hissettiğinde sizi ufak ipuçlarıyla yönlendiriyor. Ayrıca, oyunu ilk oynayan (ve bizi oynarken izleyen) Doruk’tan sonra oyuna birkaç yeni bulmaca eklendiğini ve bazılarının değiştirildiğini öğrendik.

TescapeR’dan kaçış oranı %50 civarındaymış. Bence de kaçış oranının %50 civarında olması mantıklı. %20 gibi düşük oranları duyduğum oyunlarda bir bityeniği arıyor ve mutlaka değiştirilebilecek/düzeltilebilecek bir şeyler olduğunu düşünüyorum.

Puanlama*

  • Zorluk: 7/10
  • Mekân ve dekorasyon: 9/10
  • Kurgu: 8/10
  • Bulmaca kalitesi ve özgünlük: 7/10
  • İdeal kişi sayısı: 4
  • Bizim kaçış süremiz: 58 dakika

* Takımın değil, benim kişisel değerlendirmemdir.

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.