Özzet

Bir geek zihninin özeti

Doğru Konuşma ve Yazma Bilgileri

| 0 yorum

Son zamanlarda okuduğum bir kitabın adı bu. Yazarı eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hamza Zülfikar. Yaklaşık 700 sayfalık kitap da zaten yazarın Türk Dili dergisinde yayımlanmış yazılarından bir derleme.

Yazar olmanın, gazeteci olmanın, dergici olmanın ön koşulların biri elbetteki Türkçeyi doğru kullanabilmek ve kendimizi yeterli şekilde ifade edebilmek. Kolayca tahmin edebileceğiniz gibi biz bu becerileri doğuştan kazanmıyoruz. PCnet dergisinin redaktörü (düzeltmen) olarak Türk dili üzerinde oldukça bilgili olduğum düşünülebilir ama aslında ne benim ne de pek çok yazar ve düzeltmen için durum hiç de öyle değil. Bizim asıl iyi yaptığımız iş, sık sık sözlüklere, yazım kılavuzlarına, terim sözlüklerine, karşılık kılavuzlarına başvurmak ve dille ilgili gelişmeleri takip etmek. Öte yandan, elbette imla kurallarını ve dilin inceliklerini de iyi bilmemiz, bunun için dille ilgili yayınları da takip etmemiz gerekiyor.

İşte bu 700 sayfalık kitap, bu konuda zevkle okuduğum kaynaklardan birisi. Zaten az sayıda örneği olan bu tarz kitapları tüm gazeteci ve yazarların okuması gerekirken, nasıl acı bir durumla karşılaştığımı söyleyeyim: Kitabı almak istediğim zaman piyasada bulamadım. Onlarca alışveriş sitesine baktım ama hepsinde “baskısı tükenmişti”. Anlaşılan o ki kitaba ilgi gösterilmediğinden bir daha da basılmamıştı. Kitabı nadirkitap.com aracılığıyla, şu an adını unuttuğum kuzey illerimizden birindeki bir sahaftan temin edebildim.

Bir şeyler yazmak istiyorsanız, blog bile yazıyor olsanız dilinize saygı gösterin. Bu kitabı bir şekilde bulun, okuyun. İmla kurallarını asla es geçmeyin. Sözlük kullanmaktan utanmayın. En iyi yazarlar hiçbir kaynağı açıp bakmadan yazanlar değil, hem sözcüğün üzerinde ayrı ayrı duranlardır.

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.