Özzet

Bir geek zihninin özeti

Escapist – Sıfır Noktası – Kaçış Oyunu İncelemesi

| 0 yorum

Escapist’in daha önce incelemelerini yazdığım “Kayan Yıldız Üçlemesi” geçen yılın sonlarında yenilendi ve “Kıyamet Üçlemesi” olarak karşımıza geldi. Escapist’in son oyunu Kutsal Hazine de açılmışken, henüz yazmadığım incelemeleri tamamlayayım istedim.

Öncelikle söyleyelim ki Kıyamet Üçlemesi’ni oluşturan üç kaçış oyunu da aslında eski oyunlarla aynı mekânlarda geçiyor. Bununla birlikte bulmacalar, dekorlar ve hikâye tamamen farklı olduğu için eski oyuncuların endişelenmesine gerek yok: Neredeyse tamamen farklı deneyimler sizi bekliyor. Oyunların tümünde çıta yükseltilmiş, daha özgün bulmacalar geliştirilmiş. Bununla birlikte, Kıyamet Üçlemesi aslında eski oyunlarla aynı evrende geçtiği için hikâyede tanıdık karakterlerle karşılaşmak biraz hoşumuza da gitmedi değil.

Yeni üçlememiz Sıfır Noktası ile başlıyor. Dünyayı zombi istilasından kurtarma mücadelesine giriştiğimiz üçlemenin ilk ayağında, her şeyin başladığı Live Şirketi’nin ofisindeyiz. Amacımızsa Işık Taşı’nı bulup ofisten kaçmak.

Dekorasyon

Sıfır Noktası, eski Şirket oyunuyla aynı yerde geçiyor. Ancak oyun alanına girdiğimizde o eski ofisin yerinde yeller esiyor: Ofis zombiler tarafından tarumar edilmiş ve elektrikler kesilmiş. Oyuna epey karanlık bir ortamda başlıyoruz ama ilerledikçe ışığı biraz artırma şansımız oluyor. Dikkat dağıtıcı öğeler pek yok. Diğer Escapist oyunlarına kıyasla daha sadece bir dekor tercih edilmiş.

Sıfır Noktası bir gerilim oyunu: Yani karanlık ortam ve ses efektlerine yer verilse de oyun boyunca karşınıza korku öğeleri çıkmıyor (sayılır).

Bulmacalar

Oyundaki bulmacaların çoğunun “elektriği geri getirmeyle” ilgili olduğunu görüyoruz. Gözlem yeteneğine ve takım çalışmasına dayalı çeşitli bulmacalar var. Sıfır Noktası’ndaki hemen hemen tüm bulmacalarda fiziksel bir şeyler yapmayı gerektiren özgün mekanizmalar kullanılmış. Kilit açmalı, bilmece çözmeli klasik bulmacalar neredeyse hiç yok. Daha önce de söylediğimiz gibi, Escapist bu konuda başarılı iş çıkarıyor. Mekanizmalarla uğraşmak keyifli olsa da çoğunun elektrik temalı olması açıkçası bizi birazcık sıktı.

Oyunu ilk oynayan (Aralık 2015) ekiplerden birisi olduğumuz için aritmetik bulmacasıyla ilgili bir eleştirimizi çıkar çıkmaz paylaşmıştık ve daha sonra o sorunun giderildiğini öğrendik.

Bu oyunda en çok zorlanıldığını öğrendiğimiz bulmacayı ise kıdemli adventure oyuncuları olarak kolaylıkla çözdük ve 45 dakikada oyunu tamamladık.

Sonuç

Sıfır Noktası’ndaki bulmacalar kolay denebilecek düzeyde. Üçlemeye başlamak ideal bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, üçlemenin sonraki iki oyununu Sıfır Noktası’na kıyasla daha eğlenceli bulduğumuzu da söylemeliyiz.

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.