Özzet

Bir geek zihninin özeti

Escapist – Şirket – Kaçış Oyunu İncelemesi

| 0 yorum

Doğan Burda’nın teknoloji grubu çalışanları olarak son aylarda gerçek kaçış oyunlarına merak sardık. Benim bugüne dek oynadığım oyun sayısı 10’u geçti. O yüzden artık incelemelerimi yazarak potansiyel oyuncuları bilgilendirmenin vakti geldi diye düşünüyorum. Bizim de ofisimizin bulunduğu Trump Towers’ın komşusu Trump Alışveriş Merkezi’nde açılan Escapist’teki Şirket oyunuyla başlıyoruz.

Kaçış oyunları hakkında bilgisi olmayanlar için özet geçeyim önce: Takımınızla birlikte sizi bir odaya veya eve kilitliyorlar. Mekândaki ipuçlarını bulup bulmacaları çözerek dışarı çıkmak için 1 saatiniz var.

Escapist’le ilgili genel değerlendirme

Şirket oyunundan önce Escapist’ten biraz bahsedelim, çünkü Escapist bünyesinde 5 farklı oyun var ama hepsiyle ilgili birkaç genelleme yapabiliriz. “Türkiye’nin en büyük kaçış oyunu” sloganıyla açılan Escapist, İstanbul’da sayıları 50’yi aşan kaçış oyunlarından biraz farklı: Birçoğu hobi olarak açılan oyunların aksine Escapist bu işe ticari ve profesyonel bir şekilde bakıyor. Oyunlar alternatiflerine kıyasla daha pahalı. Ne yalan söyleyelim, bazı oyunların bulunduğu izbe bölgeler/apartmanlar oyuncuları az da olsa endişelendirebiliyor. Bir alışveriş merkezinin içinde konumlanan Escapist’te ise sinema girişi gibi bir girişte karşılanıyor ve oyuna alınıyorsunuz.

“Türkiye’nin en büyük kaçış oyunu” sloganıysa biraz pazarlama hilesi denebilir. Evet, toplam alan gerçekten büyük ama o alan 6 oyuna bölünüyor. (Şimdilik 5’i açık.) Escapist’teki tüm oyunları oynadık ve rahatlıkla söyleyebiliriz ki biri (Agatha’nın Anahtarı) hariç, oyun alanları büyük değil. Hatta bugüne dek gördüğümüz en küçük oyun alanı da Escapist’in Geçmişin İzinde oyunundaydı. Dolayısıyla beklentinizi yükseltmemenizi öneriyoruz.

Escapist’in ipucu mekanizması da alternatiflerinden farkı. Escapist dışında gittiğimiz oyunlarda odalara kurulu hoparlörler üzerinden game master’larla iletişim kuruyorduk. Escapist oyunlarında ise duvara sabitlenmiş bir panel var. İpucu istediğinizde yeşil düğmeye basıyorsunuz ve paneldeki telefon çalıyor, ipucunuzu bu şekilde alıyorsunuz. Her oyunda üç ipucu hakkınız var. Siz düğmeye basarak ipucu istemedikçe game master size müdahale etmiyor.

Escapist büyük bir yatırımla kurulmuş (Duyduğumuz kadarıyla 500 bin dolar) ve 5 oyundan 4’ü yurtdışında geliştirilmiş. Peki, değmiş mi? Tüm oyunları inceleyeceğiz ama Şirket’le başlayalım…

sirket_takim

Takım: Doruk (Dijital Yayınlar), Selim (PCnet), Ercan (CHIP Online), Mahmut (CHIP)

Şirket

Şirket, “Kayan Yıldız Üçlemesi”nin ilk oyunu. Ancak üçlemenin en zor oyunu olduğu için en son oynanması öneriliyor. Biz de önerilen sıraya uyduk ve Şirket, oynadığımız üçüncü oyun oldu. Oyunumuzun resmi öyküsü şöyle:

Bir gece FBI ajanı Carl ve “ekibi”, hayattaki tek yakını olan Brook’tan bir telefon alır: “Yardım et! Şirketteyim…” ve hat kesilir.

Bunun üzerine Carl ekibini de yanına alarak, Brook’un çalıştığı biyokimya firması Live’a gider. Kardeşiyle ilgili ipuçlarını araştırarak onu kurtarmaya çalışacaktır. Onu içinde bulunduğu durumdan sadece Carl ve ekibi kurtarabilir.

Şirket, tahmin edeceğiniz üzere, bir şirket ortamında geçiyor. İki odadan oluşan oyun alanı loş ama karanlık değil, yani oynamak için fener kullanmıyorsunuz. Dekorasyon sade denebilir ama bir ofis ortamını iyi yansıtıyor. Kafa karıştıran fazla nesne yok. Duvarda bir beyaz tahta ve kalem var ki bizce iyi düşünülmüş. (Bunlar bulmacaları çözerken not almak için. Her şeyi kafadan çözmek veya aklımızda tutmak zorunda değiliz.) Etrafta fazla koşturmadan nesne/ipucu arayacağınız ve kafanızı kullanacağınız bir oyun bu.

Gerçekten zor mu?

Pek sayılmaz. Şirket’i oynadığımız dört kişilik takımımızdan biri tamamen acemi, biri de biraz alkollü olmasına rağmen yaklaşık 47 dakikada çıkmayı başardık. Son bulmacada 5 dakika kadar vakit harcamasaydık rekor kırabileceğimizi öğrendik. (O sırada rekor 42 dakikaymış.) Bulmacalardan yalnızca birinin epey zor olduğunu düşündük ve öğrendik ki çoğu ekip o bulmacada ipucu almak zorunda kalıyormuş. (Biz de aldık.) Evet, çözüm yöntemi oldukça özgündü ama pek akla gelecek bir şey değil. Oyundaki hiçbir ipucu da sizi bu yönteme yönlendirmiyor. Bizce oyunun içinde o bulmacanın nasıl çözüleceğine dair bir yönlendirme olmalıydı. Escapist’in diğer oyunlarında gördüğümüz “Buraya para harcandığı belli.” dedirten mekanizmalar ve mekanik bulmacalar Şirket’te pek yok: Daha çok şifre çözme ve biraz da nesne/ipucu bulma üzerine kurgulanmış bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bulmaca sayısı çok fazla değil. İlk oyun olarak oynayanlara zor gelecektir ama biraz deneyimli biraz takımla Şirket’ten daha fazla keyif alabilir ve oyunu alt edebilirsiniz.

Kayan Yıldız Üçlemesi

Bildiğimiz kadarıyla birbirine izleyen öykülere sahip bir oyun üçlemesi Türkiye’de yalnızca Escapist’te var. Şahane bir fikir gibi görünse de öykünün biraz sönük kaldığını, hele öykü sırasına göre değil de Escapist’in sitesinde önerilen zorluk sırasına göre oynarsanız öyküden daha da kopacağınızı söylememiz gerekiyor; çünkü önerilen oyun sırası, aslında olay akışının tam tersi!

Yani öyküde olaylar Şirket – Gizli Deney – Geçmişin İzinde sırasıyla giderken siz olaya tersten giriyorsunuz. Biz Geçmişin İzinde’yi öyküye dair pek bir şey anlamadan oynadık, Gizli Deney’ye kafamızda bir şey şekillenmeye başladı ve Gizli Deney’i neden oynadığımızı ancak Şirket’i oynarken kavrayabildik. Şirket ve Gizli Deney aslında öyküye dair ayrıntıları keşfedebileceğiniz birçok rapor ve belge içeriyor. Ancak zaman darlığından ötürü bunları muhtemelen takımınızdan tek bir kişi okuyacak (Ben okudum.), hatta hızlı okuyabilen biri değilse ipucu içermediğini düşündüklerini atlayacaktır.

Önerilen oyun sıralamasıyla öykü gidişatının farklı olması bizce eleştiriyi hak eden bir nokta. Escapist bunu baştan planlamalıydı.

Puanlama*

  • Zorluk: 7/10
  • Mekân ve dekorasyon: 5/10
  • Kurgu: 6/10
  • Bulmaca kalitesi ve özgünlük: 6/10
  • İdeal kişi sayısı: 4
  • Bizim kaçış süremiz: 47 dakika

* Takımın değil, benim kişisel değerlendirmemdir.

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.