Özzet

Bir geek zihninin özeti

Bana balık verme!

| 0 yorum

Son günlerde Twitter’da dolaşan, kaynağı belirsiz, retweet’lenmekten ziyade çalına çalına yayılan şöyle bir espri var:

Zamanında yürümeyi öğrettiklerim (Chrome, Firefox, Opera vs.) şimdi koşarak beni geçmeye çalışıyor. -Internet Explorer

Şahaneler Ordusu‘nda keşfettiğim ve komik olmayan tarayıcı esprilerinden birisi; ama farkı, iddianın da yanlış olması. Internet Explorer’ın “internetin karanlık çağı” dediğimiz dört yıllık dönemde bir adım bile ileri doğru yürümeyerek web camiasına öğrettiği tek şey, tekelleşmenin kötü bir şey olduğudur. Internet Explorer da dâhil olmak üzere tüm tarayıcılara yürümeyi ve koşmayı öğreten, modern web’in öncüsü Mozilla Firefox’tur. Firefox Hikâyesi adlı videomuz da web’in gelişimini özetliyor.

İtiraf etmek gerekir ki Internet Explorer 9 ve 10, iyi tarayıcılar. Firefox, Chrome ve Opera ise çok iyi tarayıcılar. Internet Explorer, modern tarayıcılarla rekabette hâlâ geride kalıyor ve artık herkes biliyor ki tercih şansı olduğunun farkında olan bilinçli web kullanıcılarının hiçbiri Internet Explorer kullanmıyor. “Nefret etmeye bayıldığınız tarayıcı” ve “geçmişini sildiğimin tarayıcısı” (Başlamadan iptal edildi.) gibi viral kampanyalarla Internet Explorer’a yeniden kullanıcı çekmeye çalışan Microsoft başarılı olamıyor ve olamayacak.

Twitter’daki bu kötü tarayıcı esprileri de viral çalışmalar olabilir mi, bilmiyoruz. Ben öyle olmadıklarını düşünüyorum. Her hâlükârda “tongaya düşmemek” için tarayıcılar hakkında biraz bilgi sahibi olmak şart. Örneğin, Mozilla’nın 2012’de gizlilik konusunda en çok güvenlik internet şirketi seçildiğini biliyor muydunuz?

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.