Özzet

Bir geek zihninin özeti

Eğitimde Türkilizce Projesi

| 0 yorum

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen önemli bir projesi var devletimizin: Eğitimde Fatih Projesi. Açılımı, Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi. Projenin logosunda ise F@tih Projesi yazıyor. Lakin burada bence önemli bir sorun var: Türkçede “@” diye bir noktalama işareti yok. “@”, İngilizcede ismin -de hâli anlamına gelen “at”i ifade ediyor. “A” harfinin farklı bir yazılışı değil ve “A” harfiyle yakın bir ilişkisi yok. Her ne kadar Türkiye’de pek çok özenti afiş ve reklamda bu şekilde kullanılmış olsa da, en azından Millî Eğitim Bakanlığının Türkçe bir kısaltmayı doğru yazabilmesini diliyor insan.

Çok da zor değil. Her kelimenin ilk harfini alıyoruz, FATİH oluyor, FatTİH değil. MEB illaki @ kullanarak doğrusunu yazmak istiyorsa, F@İH olacak.

Bu arada, İngilizcedeki onlarca kullanım alanın tek bir istisnası var: leetspeak, yani eski nesil hacker’ların geliştirdiği internet argosu. Leetspeak’te @, A harfinin karşığı olarak kullanılabiliyor. MEB de onları örnek alıyorsa…

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.