Özzet

Bir geek zihninin özeti

Muhasır medeniyette sapkınlık

| 1 yorum

Sabit Fikir dergisinin son sayısında “muhbir vatandaş” Emre Bukağılı ile yapılan bir röportaj var. “İleri demokrasi” ve “muhasır medeniyet”in temsilcisi olan bu vatandaş, Türkiye’deki kitapları Muzır Kuruluna şikayet ederek yargılanmalarını sağlıyor. Emre Bey’den birkaç inciyi aktarayım:

“Benim rahatsız olduğum bir kitabın bir başkasının ihtiyacı olması mümkün değil. (…) Cinselliği Allah bir nimet olarak yaratmış, bu nimeti istismar edip sapkınlığa yönelmek, daha da kötüsü bu sapkınlığı yayın organlarıyla yaymaya çalışmak çok yanlış.”

Son zamanlarda “erotica” denen erotik edebiyat eserlerine göz atıyorum. Hatta bazılarını Türkçeye de kazandıracağım(!). Emre Bey’in düşüncesine göre kuşkusuz ki sapkınlığımı yayın organlarıyla yaymaya çalışıyorum ve bu, ona göre yanlış olabilir. Sorun şu: Muhasır medeniyetin(!) gereği olarak kendi düşüncesine ters düştüğüm için beni şikayet edecek mi? Benim Türkiye’de ve Türkçe olarak -başkasına zarar vermemek koşuluyla- ne yazıp ne yazamayacağıma başka bir vatandaş karar verebilir mi? Bence de onun düşünce tarzı bana göre yanlış. Şu mesela, doğru bir düşünce:

“Uygarlık son bulacak, özgürlük kalmayacak, barış olmayacak… Tabii insanoğlunun çok büyük bir kısmı bunları savunmak için birlik olmazsa ve barbar, atavik güçlerden önce teşkilatlı bir güç ortaya koymazsa.” (Winston Churchill)

Öyleyse ne olacak?

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

1 yorum

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.