Özzet

Bir geek zihninin özeti

Yelken, kürek, dümen, balık, su

| 0 yorum

Microsoft henüz Xbox One’ı resmen tanıtmamışken ve yeni konsolun sürekli internet bağlantısı gerektireceğine dair dedikodular sürerken, Microsoft Kreatif Direktörü Adam Orth kişisel Twitter hesabından şöyle bir tweet attı:

“Kusura bakmayın ama ‘sürekli bağlı’ konsol meselesi etrafında dönen dramayı anlamıyorum. Artık her cihaz ‘sürekli bağlı’. Böyle bir dünyada yaşıyoruz.”

Geniş bant internet bağlantısı olmayan yerlerde yaşayan kullanıcıların tepkisiyle karşılaşan Orth, yüzsüzlüğünü daha da pekiştirdi: “Neden öyle bir yerde yaşayayım ki?”

Kısa süre sonra Microsoft “Bire çalışanımız tarafından Twitter’da yapılan uygunsuz yorumlar nedeniyle özür dileriz.” açıklamasını yaptı, Orth da Microsoft’tan ayrıldı. İki hafta sonra Microsoft, Xbox One’ı tanıttı: Her 24 saatte bir internete bağlanmayan kullanıcılar Xbox One’da oyun oynayamayacaktı. İkinci el oyun satışını önlemek içinse sahip olduğunuz bir oyunu sadece bir arkadaşınıza, bir kez ödünç verebilecektiniz.

Sahip olduğunuz sayısal ürünleri kopyalamanızı, paylaşmanızı ve bazen bizzat kullanmanızı kısıtlayan bu gibi teknolojilere DRM (Sayısal Hak Yönetimi) diyoruz ve deneyimlerimiz gösteriyor ki DRM her zaman kaybediyor. Özgürlük ve bağımsızlık arzusu bizim doğamızda var ve yazılımlarımızı, oyunlarımızı, müziklerimizi, e-kitaplarımızı, filmlerimizi nasıl kullanacağımızı başkalarının bize söylemesine tahammül edemiyoruz. Zorunlu olarak boyun eğdiğimiz Büyük Biraderlere de -itiraf edelim- neredeyse hepimiz zaman zaman küfrediyoruz.

Apple bu küfürleri az bir gecikmeyle duydu ve iTunes Store’da DRM korumasız müzik satışına başladı. Korsan kullanım azaldı mı? Elbette hayır. Ama Apple’ın satışları da azalmadı ve buna karşın kullanıcı memnuniyeti arttı. Ben; ödünç verme, takas, ikinci el satış, başka ortamda kullanma gibi haklarıma tecavüz eden ürünleri mecbur kalmadıkça satın almıyorum. Bu haklarımı nadiren kullanıyor olmam, kiminizin bu haklarınızı hiç kullanmıyor olmanız, onları nasıl ve ne kadar kullanacağımızı şirketlerin belirlemesine izin vereceğimiz anlamına gelmiyor…

Xbox One mı? Microsoft; oyun takası, ikinci el oyun satışı, internet bağlantısı ve bölge kilidine dair tüm sınırlamaları kaldırdığını duyurdu.

Bu yazı ilk olarak PCnet Temmuz 2013 sayısında yayımlanmıştır.

Yazan: Selim Şumlu

Teknoloji yazarı ve geek. Çevirmen, Mozilla temsilcisi, Curlie meta editörü, Mensa yöneticisi, Goodreads kütüphanecisi, webmaster, Kemalist. Herkes için ve hiç kimse için bir kişi.

Bir yanıt yazın

Required fields are marked *.